content.title

Op zoek naar een goed boek? Check deze 13 tips!

24 januari 2024

Terug naar nieuws

Lezen doet schrijven. Daarom zijn de boekenkasten en e-readers van ieder van ons goed gevuld. En hebben we een fantastisch boek gelezen? Dan tippen we elkaar. En om jou te laten meegenieten, hebben we onze aanraders gebundeld. Leeszin gegarandeerd!

Liesbeth: Yellowface – R.F. Kuang

Wat zou je doen als je studievriendin een van de meest succesvolle Aziatische schrijfsters du moment is, voor je neus sterft en haar nieuwste manuscript zó voor je voeten werpt? Het hoofdpersonage uit dit boek – zelf een witte vrouw en geflopt auteur – weet het wel: jatten die handel en zelf met de eer gaan strijken. Dat lukt ook aardig, tot ze door de mand begint te vallen. Een amusant en spannend boek over de uitgeefwereld, racisme en jaloezie. De Nederlandse vertaling is er nog niet, maar wordt wel verwacht. Wedden dat je ’m in het Engels ook zo uit hebt?

Peter: De scherven – Bret Easton Ellis

Als tiener was ik volledig in de ban van de boeken Less than Zero en vooral American Psycho van Bret Easton Ellis. De indirecte aanval op het consumentisme en de graaicultuur, geschreven met veel donkere humor en in een originele, directe schrijfstijl, fascineerden me mateloos. In 2023 verscheen The Shards, op een bijzondere manier ook weer verbonden met zijn debuut Less than Zero uit 1985. Ik was weer helemaal terug in mijn tienerjaren. Deze semi-autobiografische roman is een mix tussen Stephen King en Steven Spielberg, met vleugje Stranger Things. Plus eigen playlist op Spotify, dus ook helemaal 2024.

Marike: Matilde en Kijk ons dansen – Leïla Slimani

Dat ik me in een exotisch land als Marokko kon redden met de Franse taal, vond ik als student een gekke gewaarwording (en relaxt!). De Arabische klanken, kleuren en geuren waren zo sprookjesachtig dat het Frans er gek bij afstak. Nu zestien jaar later, na het lezen van Slimani’s boeken, besef ik hoe weinig ik wist van het koloniale verleden van Marokko. De Frans-Marokkaanse schrijfster verweeft in deze trilogie haar eigen familiegeschiedenis met de belangrijkste gebeurtenissen in Marokko uit de vorige eeuw. Met als mooiste personage Aïcha, gebaseerd op haar feministische moeder, die de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

Shirah: M Train - Patti Smith

Houd je van Patti Smith’s muziek? Sla dan ook eens een van haar boeken open. Doet het muzikale oeuvre van ‘The Godmother of Punk’ jou niets? Geef dan tóch M Train een kans. Volgens de schrijfster is het lezen van dit boek de beste manier om haar te leren kennen. En daar is niets aan gelogen. Het is een creatieve ratjetoe van herinneringen, poëtische overpeinzingen en flarden uit haar dagelijks leven. Na het lezen dacht ik: ik wil méér. Niet alleen meer Patti, maar ook meer schrijven. Misschien heeft het op jou hetzelfde effect.

Richelle: Ga lekker zelf in je kracht staan – Japke-d. Bouma

In dit boek steekt Japke-d. Bouma de draak met kantoortaal. Een boek voor iedereen die wel eens overpakt, terugkoppelt, aanvliegt of een balletje opgooit. Voor elke committed collega die zo lekker agile werkt. Dus gooi dat boek over de schutting zodat alle neuzen dezelfde kant op kunnen. Want je weet: synergetisch levelen is onze core business!

Carolien: Hamnet – Maggie O’Farrell

Gaat er een kind dood in een verhaal? Ik haak af. Behalve bij Hamnet. Een boek zo meanderend, meeslepend mooi geschreven dat ik regelmatig een traantje (of tien) moest wegpinken. Geen spoiler alert: Hamnet, 11 jaar, gaat dood. Zijn ouders Agnes en William (Shakespeare, maar zijn naam wordt níet genoemd in het boek) moeten omgaan met het verlies van hun geliefde zoon. Ongelofelijk knap hoe Maggie O’Farrell de gebeurtenissen die rond 1580 speelden – en uiteindelijk tot het toneelstuk Hamlet leidden – tastbaar maakt.

Eric: Jasper en zijn knecht – Gerbrand Bakker

Heb je net als ik een zwak voor brieven en dagboeken? Dan is de reeks ‘Privé-domein’ van de Arbeiderspers een geweldige goudmijn. Sinds 1966 verschenen er al zo’n 330 deeltjes. Met boeiende inkijkjes in het leven en denken van schrijvers, kunstenaars en andere culturele figuren. Bekend en onbekend. Eeuwenoud en hedendaags. Neem bijvoorbeeld de dagboeken van schrijver Gerbrand Bakker. Vol met raak geformuleerde mijmeringen en droogkomisch vertelde belevenissen, al of niet samen met zijn hond Jasper. Verslavend fijn om te lezen.

Maaike: Kind 44 – Tom Rob Smith

Literaire thriller, een ouwetje. Fictie, maar wel gebaseerd op echte gebeurtenissen. Beklemmend, drukkend. En een verhaal waarin je wordt meegezogen. Over de ontberingen tijdens de dictatuur in de Stalinistische Sovjet-Unie. Over seriemoorden op kinderen. Over de KGB en de wurgklem van de staat. Een boek om in te verdwijnen, heel spannend. Doet het goed met een wijntje, of twee.

Vincent: De eilanden – A. Alberts

De eilanden. De titel verwijst naar Indonesië, waar de schrijver in de koloniale tijd werkte als bestuursambtenaar en waar de verhalen in deze dagboekachtige bundel zich afspelen. Maar ook naar de personages die erin voorbijkomen. Ze praten niet mét, maar tegen elkaar – nooit is er echt contact, altijd blijft er afstand. Dit versterkt de vervreemdende sfeer die tussen de droge zinnen door het boek insijpelt. Bij die zinnen zitten trouwens echte parels. Zoals in ‘Het moeras’, een hoogtepunt in de bundel: ‘Naman bewees zijn kleine diensten niet om er carrière mee te maken, tenzij de carrière van een hoffelijk mens.’ Een bijzonder boek, en dat is het.

Karin: De boekbinder – Bridget Collins

Wat als je je traumatische herinnering kwijt kunt raken door ze in een boek te stoppen? Zou je dat doen? Ik had het me natuurlijk nooit afgevraagd. Maar wél na het lezen van The Binding (vertaald als De boekbinder). Hou je van historische verhalen met een duister randje over de magie van boeken én de liefde? Lees dan dit boek. Ik heb genoten van de mysterieuze sfeer die Collins oproept, de onverwachte plotwendingen en de rake zinnen. ‘Spellbinding’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

Pauline: Op de golven dansen wij – Frits Spits

Wat is er zo fascinerend aan het Nederlandstalige lied? Frits Spits, radiomaker van onder andere De Taalstaat, neemt je in dit boek mee in zijn dagelijks leven en in de muziek waar hij naar luistert. De ene liedtekst brengt herinneringen aan vroeger naar boven, de andere vertelt iets over de tijd waarin we nu leven. In recensies wordt terecht genoemd dat het een muzikaal boek is, vol indringende, poëtische, geestige en tijdloze liedteksten. Leuk en inspirerend om je in te verdiepen. Een ode aan de muziek en het leven!

Sjors: Oorlog met de salamanders - Karel Čapek

Het boek dat ik je ga aanbevelen heb ik nog niet uit. Erger nog: de helft begrijp ik er niet van. Niet omdat het zo lastig is, maar omdat ik het in het Spaans lees. En mijn Spaans is belabberd. Ik kocht La Guerra de las Salamandras, oftewel Oorlog met de Salamanders in een boekenwinkeltje in Valencia. Sindsdien worstel ik me er doorheen. Met bloed, zweet en verwondering. Want áls ik eenmaal heb ontcijferd wat er staat, ben ik elke keer weer verrast. Van de luchtige verteltrant, de bizarre wendingen en het bonter dan bonte Captain Jack-achtige personage kapitein van Toch. Het is om te smullen. En dan te weten dat deze sciencefictionklassieker – want dat is het – stamt uit 1936! Tel daarbij op dat de Poolse auteur Karel Čapek ooit het woord ‘robot’ bedacht, en je weet dat dit the real deal is. En nog steeds het lezen waard, in welke taal dan ook.

Nynke: De man zonder ziekte – Arnon Grunberg

Houd je van een verhaal met een goed einde? Lees dit boek van Arnon Grunberg dan vooral niet. Zelf kan ik geen genoeg krijgen van de destructieve levens die hij beschrijft in zijn boeken. Steeds als je denkt dat het hoofdpersoon het dieptepunt heeft bereikt, blijkt het nog een graadje erger te kunnen. Zo ook in De man zonder ziekte. De jonge, brave architect Samarendra Ambani droomt over zijn eerste prestigieuze ontwerp: een uitbundig operagebouw in de Irakese hoofdstad Bagdad. Maar als hij afreist om zijn droom te realiseren, wordt hij ervan beschuldigd een spion te zijn. Vanaf dat moment kan het alleen maar bergafwaarts gaan met Samarendra…

En heb jij een boekentip voor ons?

Die hebben we nooit genoeg! Mail je tip naar info@schrijf-schrijf.nl