content.title

Voor Sociaal Werk Nederland bundelden we krachten én verhalen

26 oktober 2023

Terug naar nieuws

Iedereen zo lang mogelijk gezond in z’n vel en zelfstandig thuis. Daar draait het om in de nieuwe zorgakkoorden. Het sociaal werk is hierbij cruciaal. Maar hoe vul je deze rol als organisatie het beste in? Het antwoord staat in een online bundel vól inspirerende ideeën – een coproductie van Sociaal Werk Nederland, Schrijf-Schrijf en Taluut.

Oké, wat is er precies aan de hand?

Sociaalwerkorganisaties zijn actief in wijken en buurten, dicht bij de mensen thuis. Precies de plek waarnaar de zorgakkoorden het accent verschuiven. Appeltje-eitje, zou je dus zeggen. Maar om mensen passende zorg en ondersteuning te bieden, is het belangrijk dat sociaal werk de krachten bundelt met andere relevante partijen. Denk aan gemeenten, zorgverleners en woningcorporaties. En die samenwerking ontstaat niet vanzelf, blijkt in de praktijk. Gedoe met wetten en budgetten. Lees de ideeënbundel hier.

Wat is het idee achter die bundel?

Gelukkig laat de praktijk ook zien dat samenwerking wel kán. Op verschillende plekken in het land zijn er voorbeelden van partijen die het gewoon hebben geprobeerd. En glorieus zijn geslaagd. Sociaal Werk Nederland bracht ons in contact met de initiatiefnemers, vroeg ons hun verhalen op te halen en op te schrijven. Om ze samen te brengen in een online ideeënbundel gericht aan haar leden – sociaalwerkorganisaties verspreid over Nederland. Aangevuld met tips, tricks en nuttige adressen.

Mooie opdracht!

Nou en of. Wij zeggen altijd: schrijven + sociaal werk = zin. Dus pakten we de telefoon en kropen we achter de laptop. Gedreven door onze liefde voor de sociale sector en geïnspireerd door het thema van de bundel: chemie. Een thema dat we met klant en vormgevers bedachten. De gedachte: succesvol samenwerken begint bij de chemie tussen mensen. Dus gaat het in de bundel over ‘beproefde formules’ en ‘gedurfde experimenten’.

En, eerste resultaten?

De lezers van de ideeënbundel blijken minstens zo geïnspireerd als wij. Sociaal Werk Nederland krijgt op de bundel goede reacties van haar leden (en een pluim van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zo vormt het boekje een opstap naar nieuwe samenwerkingsverbanden. En zorgt het uiteindelijk, hopen we van harte, dat mensen langer vitaal blijven en in hun vertrouwde omgeving kunnen wonen.