content.title

Nieuwe Utrechters creëren hun verhaal

26 oktober 2023

Terug naar nieuws

Hoe verwoord je jouw sterke eigenschap in een sollicitatiebrief? In je eigen taal is dat al lastig, laat staan in een vreemde taal. Samen met Taal Doet Meer hielpen we daarom nieuwe Utrechters met een schrijftraining op maat.

Maria droomt van een eigen Hongaarse wijnwinkel in Utrecht. De Cubaanse Jorge wil snel aan de slag bij een IT-bedrijf. Net als Merve, die Turkije ontvluchtte. En Salwa, van oorsprong Marokkaans, wil dolgraag werken in de kinderopvang. Het is een kleine greep uit de ambities van onze deelnemers aan tafel. Wat hun nog tegenhoudt? De beperkte beheersing van het Nederlands. Want hoe schrijf je een goede motivatiebrief als je de juiste woorden niet kent? Bovendien moet je bij veel banen ook Nederlands kunnen spreken op de werkvloer.

Samen op avontuur

De leergierigheid spat van de deelnemers af. Ze willen allemaal héél graag, en hun vragen buitelen over elkaar heen. Hoe maak ik deze zin na de komma af? Wat is de juiste woordvolgorde? Wanneer schrijf je ‘of’ en wanneer ‘als’? Kunnen jullie wat korte WhatsApp-zinnetjes aan ons leren, zodat we mensen sneller kunnen terug-appen?

We zijn gewend om schrijftrainingen te geven, maar deze vragen krijgen we natuurlijk nooit. Dus is het soms flink schakelen: ja, waaróm moeten die woorden eigenlijk in deze volgorde staan? En ja, leg maar eens uit wat het verschil is tussen ‘als ik ga’ en ‘of ik ga’. Je beseft ineens dat je ook als taalprofessional heel veel op gevoel doet.

Woorden geven aan hun verhaal

Toch kunnen we onze nieuwe stadsgenoten een mooie stap verder helpen. Alle deelnemers zijn op zoek naar de juiste woorden om zichzelf goed te presenteren bij potentiële werkgevers. Allemaal hebben ze een eigen verhaal. De vraag is: hoe zet je dat verhaal nou goed op papier? Eén-op-één gaan we met ze in gesprek over hun sterke eigenschappen en zoeken we naar passende woorden.

We leggen uit dat ‘ik ben verstandig’ niet heel gebruikelijk is om over jezelf te zeggen. Maar iets als ‘zorgvuldig’ of ‘betrouwbaar’ juist wel. Een beetje beroepsdeformatie als interviewers is ons niet vreemd, want dikwijls horen we onszelf vragen: ‘Geef eens een mooi voorbeeld van die goede eigenschap.’

Schrijftips voor volwassen teksten

De opgehaalde verhalen verwerken we samen in teksten die zowel authentiek als volwassen klinken. Tijdens de lessen staan we stil bij manieren om dat te doen. Wissel korte zinnen eens af met wat langere zinnen, bijvoorbeeld. Gebruik de juiste signaalwoorden om informatie te koppelen (omdat, zoals, en, ook). En wissel woorden die vaker terugkomen eens af met een synoniem. Probeer zinnen niet te vaak met ‘ik’ te beginnen, maar experimenteer met een andere woordvolgorde.

Meteen solliciteren

Na vier lessen hebben alle deelnemers een sterke tekst op papier over hun persoonlijke achtergrond en kwaliteiten. De een zet ’m meteen op haar Linkedin-profiel, de ander gebruikt ’m voor een open sollicitatie. En wij? Wij zijn opgetogen dat we na een spannend begin uiteindelijk voor iedereen passende woorden vonden. Ook raakten we onder de indruk van het doorzettingsvermogen en talent van de deelnemers. Ja, we gaan deze ambitieuze dames en heer best een beetje missen!

Waarom deden we dit?

We vinden het mooi dat we voor allerlei opdrachtgevers over maatschappelijke thema’s kunnen schrijven. Bijvoorbeeld om te laten zien wat er speelt in het sociale domein, en hoe het nog beter kan. Maar door de vele interviews kriebelt het soms wel om zélf iets direct voor een ander te betekenen. En hoe kunnen wij dat beter dan met taal? Daarom organiseerden we twee keer een schrijfcursus van vier lessen. De organisatie Taal Doet Meer regelde de cursisten, wij het programma.

Ook taalles geven aan Utrechters?

Taal Doet Meer is altijd op zoek naar enthousiaste taalcoaches. Wij geven dit vrijwilligerswerk in ieder geval vijf glimmende sterren.