content.title

De onzichtbare waarde van de alt-tekst

19 april 2023

Terug naar nieuws

Het is de superheld van het internet: de alt-tekst. Die helpt mensen met een visuele beperking je website beter begrijpen én verbetert je ranking in de zoekmachine. Leer dus snel de kunst om een goede alt-tekst te schrijven.

Een alt-tekst (alternatieve tekst) is een korte tekst waarmee je een afbeelding op je website beschrijft. Je voert die tekst in als je de afbeelding uploadt. Het doel is dat je die afbeelding of illustratie begrijpelijk maakt voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden of blinden. Zij kunnen de afbeelding niet (goed) zien, maar de alt-tekst wel laten voorlezen door een schermlezer. Zo verbeter je dus de gebruikerservaring van je websitebezoekers.

Maak zoekmachines blij
Wie zich verdiept in SEO (Search Engine Optimization), ontdekt dat alt-teksten ook belangrijk zijn voor de vindbaarheid van je website. Zoekmachines gebruiken deze teksten namelijk om de afbeeldingen op de pagina’s te begrijpen en te indexeren. Dat laatste draait om hoe pagina’s in de database van de zoekmachines terechtkomen. Het is daarom een goed idee om het focuszoekwoord van de pagina in de alt-tekst te verwerken. Zolang dit niet ten koste gaat van de duidelijkheid van de beschrijving van de afbeelding. Je leest het al: een goede alt-tekst maken is een kunst. Maar wel een kunst die je makkelijk kan afkijken.

Alt-tekst schrijven? 6 handige tips

1. Kijken, kijken en nóg eens kijken

De eerste stap is goed kijken. Schrijf de belangrijkste objecten, personen of acties op die je op de afbeelding ziet. Met deze informatie kun je later puzzelen tot een goede alt-tekst.

2. Verwerk het focuszoekwoord in de tekst
De alt-tekst is een extra manier om aan de zoekmachine te laten zien waar de pagina over gaat. Grijp die kans! Verwerk het focuszoekwoord in de alt-tekst van de afbeelding. Staan er meerdere afbeeldingen op de pagina? Geef het focuszoekwoord in die alt-teksten ook een plekje. Herhaling is key. Zorg wel dat het iets toevoegt en dat het niet ten koste gaat van de duidelijkheid van je beschrijving.


3. Houd het kort
Kort en bondig, dat moet een alt-tekst vooral zijn. Probeer de tekst niet langer te maken dan 125 tekens, spaties meegerekend. Ruimte voor irrelevante details is er dus niet.


4. Voorkom dé beginnersfout
Zoekmachines en schermlezers hoef je niet te vertellen dat het om een afbeelding of foto gaat. Dat weten ze. Gebruik de kostbare tekens die je hebt daarom niet om ‘afbeelding van…’, ‘portret van’ of ‘foto van…’ te schrijven.


5. Sluit de alt-tekst af met een leesteken

Door de alt-tekst af te sluiten met een leesteken – zoals een punt of vraagteken – weet de schermlezer dat de tekst daar eindigt.


6. Kies soms voor een lege alt-tekst
Sommige afbeeldingen staan puur ter decoratie op een website. Bespaar jezelf de moeite om hiervoor een alt-tekst te schrijven. Haal wél de tekst die hier staat weg. Vaak staat er iets als: ‘Hier komt dan de alt-tekst te staan’. Laat je dit leeg, dan slaat de schermlezer de afbeelding automatisch over.

Alt-tekst schrijven? 6 handige tips

Wat zou jij voor alt-tekst bij bovenstaande afbeelding schrijven? Stuur jouw tekst naar seo@schrijf-schrijf.nl. Goed om te weten: de pagina waar deze afbeelding op wordt geplaatst, gaat over hotels waar honden welkom zijn.


-> Meer SEO-tips? Lees ook onze blog over topic clusters.