Main Content Area

Dit zijn onze zomertips voor 2019!

De zomer is aangebroken, en hoe! Of je nu wel of niet goed gedijt bij eenendertig graden Celsius, dat maakt niet zoveel uit. Wij hebben zinderende zomertips voor zowel de hittevreters als de ijskonijnen: van stationsbingo tot boekenmarathon aan de kust. Wij wensen je een fijne zomer!


Carolien tipt: het filmhuis in

Klaar met de lange lichte dagen, hitte en zonnebrand? Soms wil je gewoon even wat anders. Zeker wanneer je net als ik het hele seizoen gewoon in Nederland bent. Duik dan die knusse, donkere en koele (!) bioscoop in. Welke maakt eigenlijk niet uit, al doen de filmhuizen wel vaak hun best om creatief te programmeren. Zo zijn er meestal extra veel klassiekers te zien, omdat er weinig nieuwe films uitkomen in de zomer. Al kijk ik stiekem best wel uit naar de bijna levensechte The Lion King die in juli uitkomt en de nieuwe Tarantino eind augustus. Ik zeg: lichten uit, projector aan!

Tim tipt: een potje stationsbingo

Het grote voordeel van de zomer is dat de treinen minder vol zijn dan normaal. Maak daar dus gebruik van! Houd een stedentrip, bezoek vrienden/ familie of (mijn persoonlijke favoriet) doe een potje stationsbingo. Hoe dat werkt? Heel simpel. Je bedenkt een thema en gaat vervolgens alle stations af binnen dat thema. De vijf nieuwste Nederlandse stations, bijvoorbeeld. Of alle stations met ‘Centraal’ in de naam. Dit geeft je bovendien de tijd om dat boek uit te lezen waaraan je maar niet toekomt. Zo kom je nog eens ergens.

Peter tipt: onze wereld in woorden

Op vakantie doe je vaak iets waar je normaliter te weinig tijd voor hebt. In mijn geval: lezen. In drie weken aan de Franse Atlantische kust verslind ik al snel een boek of negen. Bij voorkeur romans die onze hedendaagse maatschappij onderwerpen aan een kritische en satirische blik. Mijn lijstje deze zomer? Onder andere Middle England van Jonathan Coe over Groot-Brittannië tijdens de Brexit, Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer over Europa en de globalisering en Serotine van Michel Hoellebecq over de teloorgang van Frankrijk en het Westen.


Pauline tipt: een diner bij Hotel De Goudfazant

Op een mooie zomeravond…met het pontje over het IJ achter station Amsterdam Centraal en genieten van heerlijk eten in ‘Hotel De Goudfazant’. Het restaurant zit in een sfeervolle zaal in een voormalig industrieel pand en biedt prachtig uitzicht over het water en de eilanden van Amsterdam. Door de combinatie van rode stoeltjes, het witte linnen op de tafels, de immense hoogte van de hal, de kroonluchter van glazen flessen en de Citroën CS op de garagebrug heeft het restaurant zowel iets rauws als chics. Na het diner met een volle buik de pont weer op, want ook al doet de naam van het restaurant vermoeden dat je er kan blijven slapen, het is helaas geen hotel!

Eric tipt: landenlesjes van A tot P

Heb je grensoverschrijdende vakantieplannen? Wees geen toerist-zonder-kop en boost vooraf even je landenkennis via het YouTube-kanaal ‘Geography Now’. Paul Barbato sleurt je in tien tot twintig minuten door de hele cultuur, geschiedenis, demografie en aardrijkskunde van elk denkbaar land. (Nou ja, hij volgt het alfabet en is nu bij de P van Pakistan. Dus als je naar Zuid-Afrika gaat, moet je nog even geduld hebben.) Oók handig voor wie nog een bestemming moet kiezen. Of voor wie thuisblijft en toch nog iets van de wereld wil zien.

Marike tipt: leesvoer met een journalistiek vleugje

Een goed vakantieboek uitzoeken luistert nauw. Vorige zomer had ik De Hemel verslinden van Paolo Giordano mee. Ik ging op vakantie naar Puglia en dit verhaal bleek zich in dezelfde Italiaanse regio af te spelen. Perfect! Dacht ik... maar halverwege het boek greep de eenzaamheid van het hoofdpersonage me naar de keel op mijn zwembadbedje. Het verhaal is prachtig, maar ik werd er geen gezelligere vakantiegenoot van. Domper, want ik had maar één boek in m’n koffer gestopt. Dus tegenwoordig gooi ik het over een andere boeg en zoek ik geduldig wat luchtigers uit, met spanning, humor en  –  het blijft tenslotte mijn vak  – een vleugje journalistiek. De boeken Masser Brock (Bert Wagendorp) en Heilbrons hel (Jannetje Koelewijn) heb ik juichend aan het zwembad uitgelezen.

Foto: (c) Biesbosch Museum


Warner tipt: boottocht bij het Biesbosch Museum

Nederland is al eeuwenlang in gevecht met het water. Een bekende plek om in dat kader te bezoeken zijn de Deltawerken. Misschien iets minder bekend is het Biesbosch Museum vlakbij Dordrecht. Hier staan ze uitgebreid stil bij de Sint-Elisabethsvloed, de waternoodsramp die ons land in 1421 teisterde. Het museum is verrassend leuk, maar de omgeving eromheen nog mooier! Vergeet niet om na afloop een boottocht te maken in de plassen rondom het museum. Prachtige natuur voor een mooie zomerdag.

Nynke tipt: een autoloze vakantie

Waarom met de auto op zomervakantie als je met het openbaar vervoer kunt gaan? Dus reizen mijn vriend, dochters en ik deze zomer over rails naar het buitenland. Bestemming Luxemburg, op zo’n vijf à zes uur treinen. Als doorgewinterde ov-gebruikers draaien we er onze hand niet voor om, en voor onze kleine kinderen is het één groot avontuur. Leuk? Daar gaan we vanuit natuurlijk. Maar we ‘moeten’ ook wel sinds we een maand of drie geleden besloten om autoloos door het leven te gaan. Beetje spannend ook wel. Ik ben dan ook héél benieuwd of ik deze zomertip in 2020 kan recyclen …

Sjors tipt: de waas

Een zomertip? Zet ze uit. Wat? Die dingen die aanstaan! Niet duidelijk genoeg? Luister. Je kunt het hele jaar genieten van ál je geliefde apparaatjes. Laptops, iPads, smartwatches, eBooks, noem ze maar op. Gun jezelf deze zomer ‘ns een break. Moet je zien hoe blij je wordt van de wereld die normaal gezien als een waas rondom je schermpjes hangt.

--
Geplaatst op 2-07-2019