Main Content Area

Onze tips voor deze zomer

Weer of geen weer: de zomer is officieel begonnen. Reden voor ons om even vooruit te blikken op al het moois dat ons te wachten staat. Boeken, musea, films en lekker eten: laat die zomer maar komen!

Peter tipt: Jan Taminiau in het Centraal Museum (t/m 26 augustus)

De zomermaanden zijn ideaal voor een museumbezoek. Vorig jaar keek ik mijn ogen uit in het Guggenheim in Bilbao. En in mei bezocht ik het Foundation Louis Vuitton in Parijs. Echt een aanrader en goede reden om de lange rijen voor het Louvre en Centre Pompidou eens links te laten liggen. Dichter bij huis is er een indrukwekkende tentoonstelling rondom modeontwerper Jan Taminiau in het Utrechtse Centraal Museum – sinds dit jaar opdrachtgever van Schrijf-Schrijf. Ook een aanrader, net als de prachtige museumtuin waar je in de zomer heerlijk kunt zitten.

Nynke tipt: DTRH

Niks zo zomers en ontspannend als een festival. Zelfs als het regent. Daarom begin ik mijn zomer met festival Down The Rabbit Hole in Beuningen. Ik verheug me al weken op het festivalgevoel dat niks moet en alles mag. En ben erg nieuwsgierig naar de vele verrassingen waar ‘DTRH’ om bekendstaat. Of die net zo vervreemdend zijn als de avonturen van Alice in Wonderland waag ik te betwijfelen, maar dat zal de pret niet drukken. Proost!

Alle Vogels - Kees van Zomeren (c) De Arbeiderspers
Foto: (c) De Arbeiderspers

Miriam tipt: vogeltjes kijken door de ogen van Koos

Een van mijn favoriete schrijvers: Koos van Zomeren. Eigenlijk maakt het niet uit wáár hij over schrijft, het is altijd een feest om te lezen. Vaak gaat er een bundeltje van hem mee in de koffer, om zo nu en dan even van te snoepen. Zinnen die je even hardop wil voorlezen, zo mooi. Nu verheug ik me al een tijd op zijn recente bundel: Alle Vogels. Vogels zijn leuke diertjes, met grappige eigenaardigheden die Van Zomeren scherp en geestig optekent. Naar de natuur kijken door de ogen van Koos: ik kan het iedereen aanraden.

Lieke tipt: sterren kijken onder de sterren

Mijn tip is voor alle liefhebbers van films én zwoele zomeravonden: de buitenbios. In Utrecht heb je van 1 tot en met 5 augustus festival Pluk de Nacht. Hier begint om negen uur ’s avonds de pret met wat korte films en zodra de zon écht onder is, start de hoofdfilm. Het programma en de locatie zijn nog even geheim, dus houd de website in de gaten: plukdenacht.nl. Het festival is trouwens gratis (bedankt, vrijwilligers!). Ook de rest van de zomer kun je films buiten kijken, bijvoorbeeld op ’t dak van Pathé Utrecht Leidsche Rijn en in ’t zand bij Soia (Strand Oog in Al). Projector aan en gaan!

Restaurant De LiK - (c) De LiK

Foto: (c) De LiK

Liesbeth tipt: bijzonder eten op gekke plekken

Een maaltijd tussen de exotische planten. Eten aan lange tafels in de gevangenis. Of sjiek dineren op een piepklein eilandje. Ook deze zomer kun je weer eten op de gekste plekken. Tot en met 30 juni is er in de Botanische Tuinen Utrecht het pop-up restaurant De Maaltuin. Eigenlijk is ’t al strak uitverkocht, maar wie weet heb je geluk en komt er een plekje vrij. Zo niet, ga dan direct door naar de oude Utrechtse gevangenis op het Wolvenplein. Daar kun je op 10 of 11 augustus nog dineren bij De LiK. Wees gerust, het vijfgangendiner bestaat uit meer dan water en brood. Nog een laatste tip: een diner in een kas op Vuurtoreneiland: een piepklein eiland in het Markermeer. Naast een vuurtoren, de kas en een fort vind je op dit eiland niets anders dan wat schapen – en natuurlijk heerlijk eten. Veel plezier! En wees gewaarschuwd: eten op gekke plekken smaakt altijd naar meer...

Museum Boerhaave (c) Omroep West Foto: (c) Omroep West

Tim tipt: ontdek de wetenschap in Museum Boerhaave

Wat zag Antoni van Leeuwenhoek door de eerste microscoop? Hoe zag een anatomisch theater eruit? En wat is een ijzeren long ook alweer? De antwoorden op deze vragen vind je in het pas gerenoveerde Museum Boerhaave in het centrum van Leiden. Ook kun je met behulp van een projector op je eigen arm zien hoe Vesalius, de grondlegger van de anatomie, armen opensneed in zijn tijd. Dat klinkt toch als het ideale dagje uit?

Eric tipt: ga toch fietsen!

Als autoloze city dweller was het voor mij dé ontdekking van het afgelopen jaar: het op twee (racefiets)wielen ontdekken van de wereld rond de stad. Even doortrappen en de horizon verbreedt zich tot een oneindig laagland vol nieuwe geuren en geluiden. Het oer- Hollandsche veenlandschap van het Groene Hart. De weidse vergezichten over de meanderende Lek. De voorname lusthoven langs de Vegt. En de riant beboste glooiingen van de Heuvelrug. Een wereld zonder stress en deadlines. Even helemaal weg.
Bonustip: je kúnt je nog inschrijven voor de regionale toertocht Tour d’Utrecht op 1 juli.

Hotel Van Der Werff - (c) Foppe Schut Foto: (c) Foppe Schut

Pauline tipt: terug in de tijd bij Van Der Werff

Voor velen een begrip, maar voor jou misschien nog niet: Hotel Van Der Werff op Schiermonnikoog. Het staat er al sinds 1726. Zodra je de drempel over stapt, ga je terug in de tijd. Het is een levend hotelmuseum: een sfeervolle gelagkamer met een oude plankenvloer, Perzische kleedjes op de tafels, snert in de pan en alleen maar filterkoffie. In een prachtige klassieke eetzaal met witgedekte tafels (én Haags Lofje-bestek) kan je prima eten. Het hotel is een van de prettigste plekken op het eiland om na een wandeling uit te rusten of een verregende middag door te brengen. Ook na meerdere bezoeken kan ik nog geen genoeg krijgen van deze klassieker. Reserveren? Bel dan even. Het hotel doet niet aan online reserveringen.

Renée tipt: reis door Europa met De Roof van Daniel Silva

Op zoek naar een leuk boek om jezelf een paar uurtjes vermaken in het vliegtuig, op het strand of voor je vakantiehuisje? Met dit boek van Daniel Silvia lukt dat zeker. In deze spionagethriller gaat Gabriel Allon – kunstrestaurateur, spion én huurmoordenaar – op zoek naar de moordenaar van een kunsthandelaar om een vriend vrij te pleiten. Zijn zoektocht neemt je mee door heel Europa: van een kerk in Venetië tot het Louvre in Parijs en het van Gogh Museum in Amsterdam. Ook een fijn boek dus voor wie deze zomer thuisblijft!

--
Geplaatst op 28-06-2018