Main Content Area

Coronaproof zomertips van de Schrijf-Schrijvers

Dit jaar is anders dan anders, dat is duidelijk. Maar we vertikken het om van de 2020-zomer een ‘zozo-zomer’ te maken. Er is nog genóeg te beleven. Lees onze zomertips maar. Geen zorgen, ze zijn coronaproof. En namens ons allen: een fijne vakantie, juist nu!


LIESBETH BEZOEKT HET
STRAND IN EIGEN STADSIE
Zodra het kwik stijgt, is er nog maar een plek waar ik wil zijn: het strand. Voetjes in het zand, briesje op m’n bakkes. Niks houdt me tegen. Of nou ja, een coronavirus misschien. Gelukkig kan je ook in eigen stad naar het strand. We hebben er sinds deze zomer in Utrecht zelfs twéé: naast SOIA is er nu ook de DEMKA Kade. Doordeweeks open na 17 uur en in het weekend vanaf 12 uur. Er is eten, er is drinken, er is zand, er is jeu de boules en een pingpongtafel. Dus: zie ik je daar?

SJORS BEKWAAMT ZICH IN
LANDSCHAPSLEZEN VOOR BEGINNERS

Een waardevolle tip voor wie Ibiza dit jaar laat schieten, maar binnen de landsgrenzen de wereld even achter zich wil laten. In het piepkleine boekje Je keek te ver neemt schrijver en dichter Marjoleine de Vos je mee uit wandelen in het Groningse achterland. Geen streekgids richting camping en klompenmakerij, maar een poëtisch boekje dat de kunst van het landschapslezen aan je openbaart. Over de rijkdom die aan het ongeoefend oog voorbijgaat, en andere pluspunten van het polderstruinen. Vrij te kunnen denken, of, een eindje verderop, niet te denken maar te zijn.

WARNER ZIT
OP HET PUNTJE VAN DE BANK MET CALIPHATE
Wat doe je tijdens een lockdown? Juist: series kijken. Deze zomer krijgen we weer meer vrijheid en is bingewatchen misschien geen prioriteit meer. Toch geef ik je een Netflixtip: Caliphate. Deze Zweedse serie volgt verschillende vrouwen die betrokken raken bij de voorbereiding van een aanslag in Stockholm. Wat hebben ze ervoor over om die te voorkomen – of juist te laten gebeuren? De serie is adembenemend spannend, heeft een hoge productiewaarde én geeft een interessante kijk op gebrainwashte figuren die net als wij verlies en pijn voelen. Bekijk de trailer en huiver.

NYNKE WORDT BLIJ VAN
KLEINE, SPONTANE UITJES
Een tip bedenken is al niet makkelijk, maar het wordt nog lastiger als je door coronamaatregelen al een paar maanden weinig bijzonders hebt gedaan. Ik bracht de afgelopen tijd vooral door in de speeltuin. Binnen die beperkte bewegingsruimte werden spontane uitjes ineens bijzonder. Een fietstochtje bijvoorbeeld, met z’n drieën op de fiets. Dankzij de twee kinderzitjes op mijn bagagedrager zaten mijn meiden achterop gezellig te kletsen. In eerste instantie mochten de kinderen kiezen welke kant we opgingen. Zodra we een bordje met een fietsroute tegenkwamen, volgden we dat. Navigatie was verboden, totdat we hopeloos verdwaalden. In de tas een snack voor onderweg.

MARIKE DAALT AF IN
DE KROCHTEN VAN DE MENSELIJKE PSYCHE
Ben je in een lome, zomerse bui? Zak dan lekker voor de buis met Six Feet Under. Een heerlijke dramaserie (2001-2005) over een familie in Los Angeles die een begrafenisonderneming runt. Terwijl in de kelder van het huis de lijken worden ‘opgepoetst’ voor de uitvaart, leiden erboven de familieleden hun levens – vol liefdesperikelen, levensvragen en vooral ongemakkelijke keukentafelgesprekken. Want ja, de dialogen in deze serie zijn om te smullen. Wie graag afdaalt in de krochten van de menselijke psyche zit gebakken met deze serie vol boeiende karakters. Six Feet Under weet verdriet naadloos af te wisselen met (inktzwarte) humor. Smul je mee? Dat kan via Ziggo Movies & Series.


PETER ONTWAAKT OP
CAMPING AMSTELKADE, WILNIS
Ik schrik wakker van een hels kabaal. Om me heen een heus kikkerconcert. Als ik de tent openrits, zie ik het veenlandschap, verlicht door fel flonkerende sterren. Een paradijs in de polder. Ingeklemd tussen Utrecht en Amsterdam, langs de meanderende Kromme Mijdrecht, ligt het prachtige Woerdense Verlaat. Daar vind je camping Amstelkade, deels gerund door mensen met een beperking. Het is al enkele jaren voor mij een van de fijnste plekken om bij te komen van een stressvolle week. Drie dagen lang niets anders dan: goede gesprekken, wijn, kampvuurtjes en een duik in de rivier na een rondje op de racefiets.

ERIC HOUDT HET SIMPEL MET
ADEM IN... ADEM UIT...
Zorgen voor elkaar – dat is zo ongeveer het motto van de coronacrisis. Maar deze gekke tijd biedt ook kansen voor meer zelfzorg en bezinning. Al millennia hebben we daarvoor een beproefd middel: meditatie. Niet per se om ‘verlicht’ of gedachteloos te worden – dat kun je vergeten – maar om contact te maken met je basis: een oordeelloos gewaarzijn. Zie het maar als de blauwe lucht die altijd schuilgaat achter de zware bewolking van drukte en malende gedachtes. Kun je wel wat simpele tips gebruiken om hiermee aan de slag te gaan? Kijk ’s op soChicken van Jelle Hermus. Die heeft trouwens ook veel andere laagdrempelige adviezen om te werken aan een aangenaam leven. Wil je serieuzer aan de slag? Mail me even voor extra tips!


PAULINE ZOEKT RUST IN
EEN HUISKAMER IN DE OOIJPOLDER
Waar moet je heen als de warmte aanhoudt, het water lokt, maar de stranden overbevolkt zijn? Dan hebben we onze rivieren nog! De Waal bijvoorbeeld, slingerend langs één van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Ooijpolder, 6 km van Nijmegen. Al snel zie je daar aan de dijk ‘Hotel Huiskamercafé Oortjeshekken’ liggen, een plek waar je absoluut geweest moet zijn. Behalve vanwege het lekkere ontbijt is Oortjeshekken bekend door haar fijne terras en (bruine) café. Een avondwandeling over de dijk, gevolgd door een drankje onder de sterren op het terras – en de rust is totaal.




CAROLIEN GAAT
IN DE RESERVEERLEER 
In je eentje voor de Nachtwacht staan. Tot voor kort kon je dat – tenzij je Obama bent – wel vergeten. Waar je wél op kon rekenen was een plekje in de rij die om het gebouw heen slingerde. Maar niet dit jaar: die rij is weg. Daarvoor in de plaats reserveer je nu je timeslot, oftewel een gegarandeerd rustig museumbezoekje. Heerlijk toch? Nou ja, dat vermoed ik, als een echte amateur reserveerde ik alleen voor de vaste collectie en níet de tijdelijke Caravaggio-tentoonstelling. Schijnbaar is die nogal een bezoekje waard. Dus hierbij ook mijn échte tip: let op bij het reserveren én claim op tijd je plekje. Want helaas, die slinger rondom het museum is nu een digitale rij. Ik ben pas over drie weken welkom.

TIM ZEGT
'HALLO QUIZMASTER!'
Muziek uit de 80s en 90s, de serie Friends of automerken: waar weet jij veel vanaf? Deze zomer is hét moment om daar iets mee te doen. Maak je eigen quiz en stel je vrienden of familie op de proef. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er vragen over verzinnen. Een algemene quiz kan natuurlijk ook, of eentje met verschillende categorieën. 
Speltip 1: Bedenk open én meerkeuzevragen.
Speltip 2: Verzamel het juiste publiek. Wie weten er (bijna) net zoveel als jij over dit onderwerp?
Speltip 3: Denk na over de setting. Online, in het park of gewoon thuis op de bank.

Iedereen klaar? Quizzen maar!

 

--
Geplaatst op 17-07-2020